Διαμεσολάβηση

Η διαμεσολάβηση (mediation) σαν εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης διαφορών, λειτουργεί με επιτυχία στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες, και συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στην ταχεία και με σημαντικά μικρότερο κόστος εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων.

Διαμεσολάβηση

Είδη - εφαρμογές διαμεσολάβησης

Τραπεζική - Χρηματοοικονομική Διαμεσολάβηση

Η βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει πλήξει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, οι βραδυδικίες των δικαστηρίων (δικάσιμοι οι οποίες φτάνουν έως το 2031), η συν τω χρόνω κατάργηση των νόμων που παρέχουν προστασία περιουσίας στους δανειολήπτες, οδηγούν αναγκαίως δανειολήπτες αλλά και πιστωτικά ιδρύματα στην εξεύρεση διαφορετικών και ταχέων λύσεων.

Η Διαμεσολάβηση προσφέρει ευέλικτες λύσεις, δοθέντος ότι ο εκπρόσωπος του τραπεζικού ιδρύματος -και όχι απρόσωπα ένας υπάλληλος της τράπεζας, ο οποίος δεν λαμβάνει αποφάσεις - κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον δανειολήπτη και εξετάζουν αμφότερες οι πλευρές την συγκεκριμένη διαφορά και προσπαθούν να εξεύρουν βιώσιμη για όλους λύση με τη συνδρομή εξειδικευμένου στις τραπεζικές διαμεσολαβήσεις διαμεσολαβητή.

Είναι η μοναδική διαδικασία με την οποία ο δανειολήπτης δύναται ο ίδιος να διαπραγματευτεί επί τόπου με εξουσιοδοτημένο από την τράπεζα πρόσωπο, χωρίς απρόσωπα διοικητικά συμβούλια και αποφάσεις οι οποίες βγαίνουν ερήμην του. Σημειώνεται ότι σταδιακά η διαμεσολάβηση κερδίζει την εμπιστοσύνη και των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία προσέρχονται στις εκούσιες διαμεσολαβήσεις.

Διαμεσολάβηση σε Εμπορικές διαφορές

Στο πλαίσιο συνεργασιών, συναλλαγών μεταξύ εμπόρων και επιχειρήσεων γεννώνται καθημερινά διαφορές μεταξύ τους. Οι διαφορές αυτές συνήθως αφορούν τους όρους των συμβάσεων, των συμφωνιών ή την εκτέλεσή τους και την συμμόρφωση απάντων των μερών στις υποχρεώσεις τους. Η Διαμεσολάβηση για αυτές τις διαφορές είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την επίλυσή τους, δοθέντος ότι τα μέρη, δηλαδή εν προκειμένω έμποροι και επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να βελτιώνουν τις επαγγελματικές τους σχέσεις. Ιδιαίτερη αξία αποκτά η διαμεσολάβηση σε διαφορές οι οποίες προκύπτουν μεταξύ εταιριών που βρίσκονται σε διαφορετική χώρα, δηλαδή τις επονομαζόμενες διασυνοριακές διαφορές, όπου το υψηλότατο κόστος, τα νομικά ζητήματα δικαιοδοσίας και διεθνούς δικαίου, καθιστούν απαγορευτική την προσφυγή σε δικαστήρια.

 

Διαμεσολάβηση σε διαφορές εμπραγμάτου δικαίου (ακίνητα) – κληρονομικού δικαίου

Ένα μεγάλο κομμάτι δικαστηριακής ύλης, με μάλιστα μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, που συναντάται συνεχώς, είναι οι διεκδικήσεις ακινήτων, η αμφισβήτηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, οι διορθώσεις κτηματολογικών εγγραφών, αλλά και οι κληρονομικές διαφορές, δηλαδή διαφορές μεταξύ κληρονόμων λόγω λ.χ. προσβολής νόμιμης μοίρας, οι οποίες εκκρεμούν επι δεκαετίες στα Δικαστήρια, επιβαρύνοντας οικονομικά τα εμπλεκόμενα μέρη και δυσχεραίνοντας τις σχέσεις των μερών (που πολλές φορές είναι συγγενείς). Η εφαρμογή της διαμεσολάβησης σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί απόλυτα επιτυχής∙ τα μέρη με τη βοήθεια του εξειδικευμένου διαμεσολαβητή, βρίσκουν λύσεις, μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και οι διαπροσωπικές σχέσεις βελτιώνονται.

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση

Στην οικογενειακή διαμεσολάβηση τα μέρη ρυθμίζουν προσωπικά και περιουσιακά τους ζητήματα που πηγάζουν από τη λύση του γάμου, όπως λ.χ. επιμέλεια και διατροφή τέκνων, επικοινωνία, ρύθμιση περιουσιακών στοιχείων κ.λ.π. Ο Διαμεσολαβητής ως ουδέτερος τρίτος βοηθά τα μέρη να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, με έναν τρόπο λιγότερο ψυχοφθόρο αλλά και κοστοβόρο, σε σύγκριση με την αντιδικία στα δικαστήρια, βελτιώνοντας τις σχέσεις τους, εντεύθεν δε την καθημερινότητά τους μακριά από εντάσεις και διενέξεις.

Διαφορές σε εργατικές/εργασιακές διαφορές

Στον εργασιακό χώρο προκύπτουν συνεχώς μικρότερες ή μεγαλύτερες διενέξεις και διαφορές, είτε μεταξύ των εργαζομένων, είτε μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, είτε μεταξύ διευθυντικών στελεχών και γενικότερα γεννώνται εργασιακές συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι συγκρούσεις αυτές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα μίας εταιρείας, πιθανά στην φήμη της, εντεύθεν δε στην οικονομική της κατάσταση και συνακόλουθα τεράστιο αντίκτυπο στα πρόσωπα (εργαζομένους κ.λ.π.) σε μία εποχή εργασιακής αβεβαιότητας και εν γένει οικονομικά δύσκολων συγκυριών. Η Διαμεσολάβηση σε αυτό το εργασιακό πεδίο, είναι ένα πολύ καλό εργαλείο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες / επιχειρήσεις για την συναινετική επίλυση των διαφορών τους.

Αξίζει να σημειωθεί σε διεθνές επίπεδο, οι εργασιακές – εργατικές διαφορές επιλύονται επιτυχώς κατά ποσοστό 90%, με τη διαμεσολάβηση και πλέον δεν φτάνουν στα Δικαστήρια.

Διαμεσολάβηση σε υποθέσεις ιατρικής αμέλειας

Πανθομολογουμένως ύψιστο αγαθό είναι η υγεία και η ζωή. Δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνουν λάθη, απρόβλεπτες αστοχίες των συστημάτων που γεννούν ζητήματα ευθύνης των ιατρικών μονάδων, θεραπόντων γιατρών κλπ.

Οι διαμάχες αυτές έχουν σημαντικό αντίκτυπο κατ’ αρχήν στον παθόντα και στην οικογένειά του, που επιβαρύνονται με οδύνη, ζώντας ξανά και ξανά μία δυσάρεστη για αυτούς κατάσταση, αλλά και για τους γιατρούς, οι οποίοι κινδυνεύουν με μείωση της επαγγελματικής τους φήμης. Η Διαμεσολάβηση, επιλύει σύντομα τις διαφορές ιατρικής αμέλειας, περιορίζει τον αρνητικό αντίκτυπο των δικαστηρίων για όλα τα μέρη και δημιουργεί συνθήκες απορρήτου που βοηθούν όλα τα μέρη να έρθουν πιο κοντά στην συναινετική λύση.

Ασφαλιστικές Διαφορές

Οι ασφαλιστικές συμβάσεις δημιουργούν έναν σημαντικό αριθμό διαφορών μεταξύ των εταιρειών και των πελατών τους. Οι όροι των συμβολαίων, τα «ψιλά γράμματα» αυτών και η συνακόλουθη δυσκολία στην κατανόησή τους από το καταναλωτικό κοινό, αλλά και η προσπάθεια πολλές φορές των ασφαλιστικών εταρειών ή των μερών να αποσείσουν τυχόν ευθύνη τους, οδηγούν πολλές φορές τις διαφορές αυτές σε μακρόχρονες και κοστοβόρες αντιδικίες ενώπιον Δικαστηρίων.

Σε αυτές τις διαφορές ιδανικότερη λύση είναι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Ο Διαμεσολαβητής, ο οποίος έχει εξειδικευμένες γνώσεις του αντικειμένου των ασφαλιστικών συμβάσεων αλλά και γνώσεις διαπραγματεύσεων δίνει τη δυνατότητα στα μέρη να προτείνουν λύσεις που δεν θα μπορούσε να προτείνει το Δικαστήριο, δημιουργώντας μάλιστα συνθήκες τέτοιες που τα μέρη δύνανται να συνεχίσουν, εφόσον το επιθυμούν, την συνεργασία τους.